Selçuklu Kuş Tamiri
Antikalar arasında Osmanlı eserleri en çok rağbet gören ve aranan eserler olma özelliğini hâlâ korumaktadır. İznik çini ustalarına ilham veren Selçuklu dönemi eserleri önemli değere ve yere sahiptir.
Selçuklu eserler arasında nadir bulunan bir parça olan kuş tasviri bir kaza sonucunda çok ağır hasar görür. Kimi parçaları yapıştırılamayacak kadar küçük parçalara bölünmüş bir kısmı ise kaybolmuştur.
Bu nadide eserin onarım süresi ortalama 15 gün olarak belirlenip restorasyon aşamalarına geçilmiştir.
Bu parçada zayıf noktalar olan ayaklar demir çubuklar gömülerek kuvvetlendirilip ağırlığı taşıyacak vaziyete getirildi. Daha sonra parçaların yapıştırılması aşamasına geçildi.
Demir desteği ile sabitlenen ayaklardan sonra diğer parçaların kaynatılmasına geçilir. Selçuklu Kuşun içinden kırılan kısımlara destek olması için ek bir iç kaplama yapılarak (bej renkli kaplama) bu eser iyice kuvvetlendirildi.
Bu eserin eksik kalan kısımları oldukça sert bir karışım ile tamamlandı. Oldukça zorlu bir süreç olan eksik parça tamamlanmasının orjinal forma sadık kalınarak yapılması çok önemlidir.
Parçaların aslına uygun olarak tamamlanmasının ardından sıra dış cephenin son kaplama yapılarak desteklenip kuvvetlendirilmesine gelir. Bu aşamaları da atlatan eser artık renklendirme ve desen çalışması için hazır hâle gelir.
Gerek tarihi, gerekse kültürel bir miras olan bu eserin ait olduğu yere dönmesine çok az bir süre kalmıştır. Aynı renkler tutturularak restorasyon izlerinin kapatılmasının ardından desen aşamasına gelinir ve sır üzerinde bulunan “janjan” olarak tabir edilen sır parlatmaları yapıldıktan sonra desenleri yapılır.
Restorasyon süresi ve işlemleri tamamlanan Selçuklu Kuş tasviri aslına uygun olarak aynı renk, aynı desen ve formlar kullanılarak eski haline döndürülmüştür. Oldukça önemli bir maddi değere sahip olan bu eser, millî servetimize ve kültürümüze geri kazandırılmıştır.